Studenter og kredittkort

Mange unge trenger sårt mer å rutte med under studietiden. Å leve utelukkende på studielån kan være vanskelig, og ikke alle klarer skaffe seg deltidsjobb i første omgang. Dermed begynner mange å se seg om etter andre måter å skaffe seg mer kapital til generelt forbruk på. De som trenger økonomisk rådgivning kan godt stikke innom dnb.no for å motta råd fra eksperter.

Vurderer man å skaffe seg kort med kreditt, bør man forsikre seg om at man vet hva dette innebærer. Det finnes kredittkort som er rettet mot studenter, men det er ikke gitt at disse gir bedre vilkår enn normale kredittkort. Den gylne regelen ved kredittkortbruk er uansett at man aldri skal bruke mer penger enn man har. Selv som student skal man ikke låne penger man ikke kan betale tilbake.

Kredittkort for studenter

Fornuftig bruk av kort med kreditt ment for studenter kan kokes ned til tre kategorier: netthandel, reise og daglig bruk. Ved netthandel har man forsikring mot konkurs og svindel (bortsett fra ved handel hos privatpersoner). På reise får man gratis forsikring reiseforsikring, man er sikret mot svindel utenlands samt at penger ikke trekkes fra konto under reservasjon av leiebil og hotell. Ved daglig bruk sparer man penger gjennom cashback og rabatter.

Det er vanlig at studenter blir tilbudt kort med kreditt av banken de er kunde hos. Er man bestemt på å ha kort med kreditt i samme bank man har bankkonto i, gir det som regel mer mening å ha studentkort snarere enn kredittkortproduktet alle banker tilbyr. Kortene for studenter har ofte lavere gebyrer enn andre kort, men ellers like fordeler. Samtidig er kredittrammen vanligvis lavere. Mange studenter tenker seg kredittkort med cashback.

Cashback-kredittkort

Er man en flittig betaler som vet å bruke kredittkortet sitt på en fornuftig måte, er det ikke nødvendigvis en dum idé for unge å skaffe seg kort med kreditt . Mange velger cashback-kredittkort, som lar en få tilbake en liten del av det man bruker. Cashback betyr at man får penger tilbake på transaksjoner man foretar seg. Særlig som student er det fint å ha noe ekstra å rutte med.

Med cashback blir kredittkortfaktura trukket fra på slutten av måneden. Slik skiller cashback seg fra rabatt, hvor pengene blir trukket fra i kassen. For forbrukerens del spiller ikke forskjellen så stor rolle. I noen tilfeller gis cashback som bonuspenger, hvor pengene blir brukt på bestemte ting, f.eks. flybilletter hos et bestemt flyselskap. Cashback-begrepet er noe løst, og ikke alle er enig i at nevnte eksempel kvalifiserer som cashback.

Bedre alternativer

Mange kort med kreditt på markedet er gunstigere enn kortene rettet mot studenter. Samtidig kan det være vanskelig å få innvilget søknader om de beste kredittkortene når man er student og har lav inntekt. Det finnes likevel gode kredittkortløsninger uten spesielle krav til hverken alder eller inntekt. Her gjelder det å saumfare markedet for å finne de beste tilbudene. Da sammenligner man vilkår, og tar fornuftige valg.

Her må man huske å ta den effektive renten med i betraktningen. Det er ingen hemmelighet at det er dyrt å ha kort med kreditt , og man skal være fullstendig klar over hva man vil ende opp med å betale tilbake. Det siste man ønsker seg er mislighold. En del slurver med nedbetalingen fordi de undervurderte rentekostnadene, hvilket kan være starten på en nedadgående spiral.

Skattefradrag

Det mange ikke vet, er at man får skattefradrag på rentene for rentene man betaler på kredittkort. Her er det gjerne snakk om 27 % av rentene man har betalt inn i løpet av et år. Den egentlige rentesatsen blir dermed litt lavere enn det man tror. Likevel er det dyrt å eie kort med kreditt , så det betyr ikke at man ikke skal være påpasselig.

Skattefradrag eller ei, kredittkort bør helst brukes på kort sikt. Det er dyrt å låne lenge, og man bør nedbetale så fort som mulig. Da kan man ende opp med å spare mye. Som student er det lurt å sette seg grundig inn i vilkårene man får fra utstederen man søker kredittkort fra. Ved å tilegne seg mer kunnskap skaffer man seg økonomisk teft, hvilket kommer godt med etter studietiden.

Oppsummering – studenter og kredittkort

  • Mange tilbyr kredittkort gebyrfritt
  • Jo flere tilbud man sammenligne, desto bedre er det

Studenter kan i aller høyeste grad få kort med kreditt; ikke alle utstedere stiller krav til verken inntekt eller alder. Noen kredittkort er ment for studenter, men disse har ikke nødvendigvis de beste vilkårene. Uansett bør man saumfare markedet for de beste tilbudene, og være helt sikker på at man klarer å betjene lånet. Jo raskere man nedbetaler, desto mer sparer man i det lange løp.